Eerste lessen zomercyclus: anticipatie

Wat heb je aan een goede techniek als je niet goed voor de bal uitkomt? Waarschijnlijk haal je dan niet het maximale uit jouw technische mogelijkheden. Daarom is anticipatie een belangrijk onderdeel van het spel. In de eerste trainingsweken van de zomercyclus trainden we dit onderdeel.


Waar komt de bal?

Het inschatten waar de bal van de tegenstander komt (balbaan-anticipatie), is misschien wel de meest voorkomende vorm van anticipatie. Komt de bal diep in het achterveld? Dan is het fijn als je dit tijdig waarneemt, zodat je naar achteren kan bewegen. De kans is dan groter dat je in balans staat als je de bal slaat. Anticipeer je hier niet goed op? Dan val je waarschijnlijk naar achteren terwijl je slaat. De kans op een fout is dan groter.

Tips om de aankomende bal in te schatten
  • Gaat de bal hoog of laag over het net? Hoe hoger, hoe groter de kans dat de bal in het achterveld landt.
  • Maakt de tegenstander een grote zwaai of is het een korte beweging met zijn/haar racket? Een grote zwaai maakt de kans op een bal in het achterveld groter.
  • Waar staat de tegenstander? Als je ziet dat de tegenstander ver achter de baseline staat en niet in balans is, dan komt de bal hoogstwaarschijnlijk iets korter.
  • Let op de ’tweede stuit’. Op de tennisbaan zie je het regelmatig gebeuren dat een speler een bal voorbij rent. De inschatting van de eerste stuit was misschien goed, maar een bal doet na de stuit ook nog wat. Het is daarom een goede oefening om te bedenken waar de bal zou landen als je deze nog een keer zou laten stuiteren. Ergens tussen de eerste en tweede stuit in (rond heuphoogte) wil je de bal raken. Ren dus niet te snel naar de plek, waar het eerste stuitpunt is.

Voordeel van anticipatie: focus op iets anders

Ben je op de baan wel eens verstrikt in je eigen gedachtes? Twijfelend hoe je het racket ook alweer vast moet houden of verwijtend naar jezelf omdat er een forehand fout gaat? Je kunt het jezelf iets makkelijker maken door meer te focussen op externe factoren, bijvoorbeeld de positie van de tegenstander of de aankomende bal. Bovendien neemt de kans toe dat je de bal beter terugslaat. Win win dus.

Praktische opdrachten

In de jeugdtrainingen probeerden spelers om de bal tussen de eerste en tweede stuit in, door hun benen te laten gaan. Springen was niet toegestaan.
Misschien zie je het zelf niet zo zitten om het op deze manier te oefenen;) Je kunt bijvoorbeeld wel voordat de bal stuitert roepen (hardop of voor jezelf) waar deze volgens jou gaat stuiteren. ‘Kort, midden, lang’ . Zo train je jezelf op balbaan-anticipatie.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *