Blog: Ai, niet die kuit weer!

Het tennisseizoen is alweer een tijdje bezig en veel tennissers zijn volop bezig met de competitie. In onze vorige blog hebben we het gehad over een goede voorbereiding op het tennisseizoen zodat we blessurevrij kunnen blijven. In deze blog richten we ons op een veel voorkomende blessure, achillespeesklachten. Want vooral tennissers lopen een risico op het ontwikkelen van achillespeesklachten aan het begin van het seizoen. Twee trainers van Tennisschool Slagvaardig, Sander en Luuk, hebben het allebei ervaren. Zij liepen aan het begin van deze competitie een zweepslag op.

In deze blog bespreken we de risico’s op achillespeesklachten bij tennissers en wat je kunt doen om ze te voorkomen, met speciale aandacht voor krachttraining als preventief middel en hulp van de fysiotherapeut als je al klachten hebt.

De functie van de kuit en achillespees

De achillespees is de grootste pees in ons lichaam en verbindt de kuitspieren met de hiel. Het is een belangrijke structuur die ons in staat stelt om te lopen, springen en rennen. Voor tennissers is deze pees bijzonder belangrijk omdat het hen in staat stelt om snel te bewegen, van richting te veranderen en explosieve kracht te genereren bij het slaan van de bal.

Groter risico aan het begin van het seizoen

Het risico op achillespeesklachten bij tennissers is vooral groot aan het begin van het seizoen, wanneer het lichaam nog niet volledig is aangepast aan de trainingsbelasting. Hierdoor kan de achillespees overbelast raken, waardoor klachten ontstaan. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en stijfheid rond de hiel en de kuit. In ernstige gevallen kan de pees zelfs gedeeltelijk of volledig scheuren, waardoor een langdurige herstelperiode nodig is.

Hoe voorkom je deze klachten zo veel mogelijk?

Een effectieve manier om achillespeesklachten te voorkomen is door middel van krachttraining. Als je jouw kuitspieren versterkt, wordt de belasting op de achillespees verminderd, waardoor het risico op overbelasting en blessures afneemt. Krachttraining kan jou bovendien bijdragen aan een betere coördinatie en stabiliteit van de enkel, wat ook helpt om blessures te voorkomen.
Het Gymlokaal in Lent biedt diverse trainingen aan waarbij krachttraining centraal staat, zoals E-gym en groepstrainingen. Daarnaast kan je personal training krijgen, waarbij er specifiek kan worden gewerkt aan het versterken van de kuitspieren en het verbeteren van de algehele stabiliteit. Door regelmatig deel te nemen aan deze trainingen kan jij jouw kuitspieren versterken en jouw lichaam beter voorbereiden op de belastingen die bij het tennissen komen kijken.

Toch klachten? Neem contact op met MMfysio

Heb je toch last van de achillespees of voelt jouw kuit wat stijf aan? Dan kan MMfysio hulp bieden. Bij deze fysiopraktijk hebben ze specialisten in huis die gericht kunnen behandelen en adviseren over de blessure. Ze werken hierbij niet alleen aan het verhelpen van de klachten, maar ook aan het voorkomen van toekomstige blessures door middel van oefeningen en advies op maat.

In het kort: Achillespeesklachten kunnen een groot probleem zijn voor tennissers, vooral aan het begin van het seizoen. Krachttraining kan een effectief preventief middel zijn om deze blessures te voorkomen, door het versterken van de kuitspieren en het verbeteren van de soepelheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *