Hoe werkt de jeugdcompetitie?

Ieder jaar zijn er 2 competitierondes: de Voorjaarscompetitie in de periode maart t/m mei en de Najaarscompetitie in september en oktober. Beide competities hebben ongeveer 7 speeldagen, dus er is ongeveer 14 weken per jaar competitie.
Wat houdt de competitie in en wat kan je verwachten? Op deze pagina lees je er meer over.

Competitiesoorten per leeftijd

Kinderen kunnen al vanaf 6 jaar competitie spelen.

 • Tenniskids Rood ‘competitie’: op een laagdrempelige manier maken kinderen kennis met een tenniscompetitie. Eigenlijk heeft het meer weg van een leuk tennismoment op zondagochtend, waarbij kinderen spelenderwijs en met hulp van begeleiders leren om wedstrijden te spelen.
  Geschikt voor kinderen t/m 8 jaar. Kinderen geboren in 2014 met minder ervaring mogen ook meedoen.
  Een speeldag duurt ongeveer 1 uur en is op zondagochtend. In totaal zijn er 8 speeldagen in de periode maart-juni.
 • Tenniskids Oranje ‘competitie’: ook dit is nog een laagdrempelige competitievorm. Per speeldag spelen kinderen in veel verschillende samenstellingen en wordt er een stand bijgehouden per club. Er is echter nog geen ranglijst.
  Geschikt voor kinderen van 8 t/m 10 jaar. Kinderen geboren in 2012 met minder ervaring mogen ook meedoen.
  Een speeldag duurt ongeveer 2 uur en is op zondagochtend. In totaal zijn er 8 speeldagen in de periode maart-juni.
 • Tenniskids Groen competitie: vanaf deze balsoort is het eigenlijk pas echt competitie. Per speeldag is er een vaste club als tegenstander en een vast aantal wedstrijden. Ook is er een ranglijst. Binnen de groene competitie is onderscheid tussen Groen 1 en Groen 2, waarbij Groen 1 geschikt is voor de spelers met meer ervaring of meer vaardigheden. Kinderen geboren in 2010 met minder ervaring mogen ook meedoen.
  Een speeldag duurt ongeveer 2,5 à 3 uur en is op zondagochtend. In totaal zijn er 7 speeldagen in de periode april-juni.
 • Gele competitie: dit is voor de kinderen die zijn geboren in 2009 of eerder. Bij de competitie met de gele bal zijn er veel verschillende competitiesoorten, waarbij wordt gelet op niveau en leeftijd.
  Een speeldag duurt ongeveer 3 uur en is op zondagochtend. In totaal zijn er 7 speeldagen in de periode april-juni.

Wat wordt er van een kind verwacht?

Als onderdeel van het Alles in 1-lidmaatschap bij LLTV kunnen kinderen meedoen met de competitie. Wij stimuleren dit heel erg, omdat het een goede manier is om het tennisspel te verbeteren. Bovendien is het leuk om in teamverband te spelen en merken we dat kinderen er veel plezier in hebben.
De Tenniskids Rood en Oranje-competities zijn nog iets meer vrijblijvend. Wij stimuleren samen met de jeugdcommissie van LLTV dat kinderen elke speeldag meedoen. Als jouw zoon of dochter 1 of 2x niet kan spelen door andere verplichtingen, dan is dat mogelijk.
Dit moet de uitzondering zijn, omdat andere clubs en teamgenoten ook rekenen op de aanwezigheid van de kinderen.
Bij de Groene en Gele competitie maken we de teams vaak wat groter dan het minimale aantal (bijvoorbeeld 6 in plaats van 4 kinderen). Nadat het wedstrijdschema bekend is, kunnen ouders dan onderling afspraken maken wie er elke speeldag meedoet.

Waarom is competitie spelen belangrijk?

 • Competitie spelen is goed voor de sociale binding met andere kinderen die tennissen. Teams krijgen een leuk teamgevoel, zeker als de competitie een aantal rondes bezig is.
 • Door het spelen van competitie gaan de vaardigheden van kinderen enorm vooruit. Dit is een mooie aanvulling op tennistraining.
 • De oefenstof van de trainingen kan goed in de praktijk worden gebracht bij wedstrijden.
 • Competitie spelen is goed voor de mentale ontwikkeling van een kind. In wedstrijden leren kinderen om assertief te zijn, hardop te tellen en om te gaan met winst en verlies. Vaardigheden die niet alleen op de tennisbaan belangrijk zijn, maar ook op andere momenten.

Hoe meld ik mijn zoon of dochter aan?

Samen met LLTV hebben we de afspraak dat wij een paar maanden voorafgaand aan de nieuwe competitie uitvragen wie er allemaal meedoen. Zo vragen we in december/januari wie er meedoet met de nieuwe Voorjaarscompetitie en omstreeks juni vragen we dit voor de Najaarscompetitie van dat seizoen.

Heb je nog vragen of wil je weten of jouw kind mee kan doen? Stuur dan een mail naar training@slagvaardigtennis.nl

Meer informatie

Informatie van de tennisbond KNLTB over de Tenniskids competitie
Informatie van de tennisbond KNLTB over de gele competitie voor kinderen van 11 t/m 17 jaar

Speeldata Voorjaarscompetitie